Rivertonprisen til Torkil Damhaug

30.03.2017

RIVERTONPRISEN for beste norske krim 2016 gikk til Torkil Damhaug for En femte årstid.

Å vinne Riverton-prisen er stort. Å vinne for annen gang kjennes enda større. Og særlig når jeg tenker på listen over årets nominerte, med flere knallsterke bøker!, sier årets prisvinner Torkil Damhaug.

En femte årstid er en kriminalroman med spennende intrige, tydelig og skarp miljøtegning, og en fremstillingsmåte som setter det meste av dagens norske krimlitteratur i skyggen, sier juryens leder,  Hans H. Skei.

 

Juryens begrunnelse:
Det er en kriminalroman med ekstreme kriminallitterære egenskaper som får Rivertonprisen for 2016 – en kriminalroman som meget vel kunne ha vært en sterk «vanlig» roman om ungdoms oppvekst og farligheter, om skiftende og vanskelige samlivsformer, om løgn og forstillelse og bedrag, om galskap i høyeste potens, om maktkamp og urett  og overgrep på mange nivåer, om hevn utporsjonert over lang tid. En femte årstid viser hvordan fortidshendelser tolkes og oppleves forskjellig, med uhyrlige konsekvenser for unge mennesker som ikke forstår hvilke krefter de utløser

Informasjon om forfatteren
Torkil Damhaug (1958) debuterte med Flykt, måne i 1996, en roman som fikk meget god mottakelse. Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri, og leger er hovedpersoner i flere av hans bøker. I 1999 kom Syk rose, en bisarr fortelling som befinner seg i et fascinerende skjæringsfelt mellom thrilleren, den psykologiske roman, og den absurde tradisjon. «En fantastisk roman. Les den langsomt», skrev en kritiker om romanen Overlord (2006), som utspiller seg mot en bakgrunn av historiske hendelser — nazistenes maktovertagelse i Tyskland og krigen dette utløste. Etter denne romanen ble Damhaug forfatter på heltid. Han utgav Se meg, Medusa (2007), Døden ved vann (2008), Ildmannen (2011) og Sikre tegn på din død (2013), alle romaner som er kategorisert som krimromaner. I 2011 vant han Riverton-prisen for Ildmannen. En femte årstid er foreløpig hans siste roman.

 

Øvrige nominerte:
Unni Lindell: Jeg vet hvor du bor
Chris Tvedt: Den som forvolder en annens død                            
Karin Fossum: Hviskeren
Bjørn Olav Nordahl: Dødvinkel

 

Den gyldne revolver
Rivertonprisen, "Den gyldne revolver", deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur. Det er Rivertonklubbens egen jury som utnevner vinneren.
Rivertonklubben ble startet i 1972. Rivertonprisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.

Juryen har bestått av litteraturprofessor Hans H. Skei (leder), forfatter Trude Teige og bokanmelder Ola Hegdal.

 

For ytterligere informasjon, kontakt:

•             Utviklingssjef for skjønnlitteratur, Knut Gørvell, Cappelen Damm,  knut.gorvell@cappelendamm.no , telefon 975 63 928
•             President i Rivertonklubben, Tom Egeland, tom.egeland@gmail.com , telefon 913 06 872
•             Juryleder Rivertonklubben, Hans H. Skei,  h.h.skei@ilos.uio.no  , telefon 975 18 415