Anna Kleiva fikk årets Bjørnsonstipend

02.09.2015

Bjørnsonstipendet for 2015 tildeles Anna Kleiva. Stipendet på 25.000 kroner ble utdelt under åpningen av Bjørnsonfestivalen i Molde 2.september. Bjørnsonstipendet deles ut årlig til en yngre forfatter det knytter seg betydelige forventninger til. (foto: Sven Erik Skarsbø)

Det er med stor glede vi tildeler Bjørnsonstipendet til Anna Kleiva, en ung dikter av stort format. Dette er en forfatter vi gjerne vil høre mer til og vi håper stipendet kan bidra til det, sier Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen.

Det er viktig at vi både kan anerkjenne og synliggjøre unge forfattere med Bjørnsonstipendet, sier Rolf Magnus Orø, festivalleder ved Bjørnsonfestivalen. – Anna Kleiva er en spennende poet som allerede har gjort seg bemerket med sine to diktsamlinger. Vi er derfor stolte av å åpne Bjørnsonfestivalen ved å tildele stipendet til henne. I løpet av festivalen vil det bli flere muligheter til å møte Bjørnsonstipendvinneren. Anna Kleiva er også dagens poet under festivalen.

Anna Kleiva (f.1985) er oppvokst på Vinstra, men bor i Oslo. Hun har studert litteraturvitenskap og har gått på forfatterstudiet i Bø og ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Kleiva debuterte med diktsamlingen Ti liknande versjonar i 2011. Diktsamlinga Vårar seinare kom ut i fjor. Boka ble tildelt Natt & Dags Oslopris for Årets bok 2014. Kleiva har også gjendiktet Cæur de Lion av Ariana Reines.

I juryens begrunnelse står det blant annet: «Poesiens språkarbeid kan tilføra særeigne uttrykk i litterær behandling av tapserfaring og minne. Ein god diktar har autoritet i språkføringa, men også klokskap og variasjon i denne føringa, noko som opnar opp for lesarengasjementet. Anna Kleiva si dikting viser seg slik» Videre skriver juryen at «Det er noko i Kleivas dikt som skapar ei sterk, kollektiv kraft ... Minnearbeidet hennar i kombinasjon med naturbruken, er sterk og frisk lesing.»

Bjørnsonstipendet

Stipendet tildeles en forfatter det er grunn til å knytte betydelige forventninger til og som fortrinnsvis er i etableringsfasen. Stipendet er på kr 25.000 og blir delt ut av Bokhandlerforeningens administrerende direktør under åpningen av Bjørnsonfestivalen i Molde. Det er det litterære råd i Forfatterforeningen som utgjør juryen i samarbeid med Bjørnsonfestivalen og Bokhandlerforeningen.

Tidligere vinnere av Bjørnsonstipendet er: Ida Hegazi Høyer (2014)Eivind Hofstad Evjemo (2013) Erlend O.Nøtvedt (2012)Jan Roar Leikvoll (2011) Sigmund Løvåsen (2010) Inger Bråtveit (2009) Vemund Solheim Ådland (2008) Mirjam Kristensen (2007) Gunnhild Øyehaug (2006) Endre Ruset (2005) Carl Frode Tiller (2004) Johan Harstad (2003) Mathias Faldbakken (2002 Steinar Opstad (2001) Annette Mattsson (2000) karl Ove Knausgård (1999)Steinar Løding (1998) og Erlend Aas (1997)

Vi gratulerer Anna Kleiva med Bjørnsonstipendet 2015!